Kerstmarkt Londen Moet Je Proeven

Kerstmarkt in Londen

Wel eens de kerstmarkt in Londen meegemaakt? Tijd voor kerst 2023.

Als je vraagt wat er typisch Brits is aan kerstmis krijg je verschillende antwoorden zoals de speciale Britse christmas cake en/of de Christmas pudding. Deze wordt meestal al rond november gemaakt en vanaf dat moment elke week met alcohol gevoed voor een extra lekkere smaak.

Roast turkey

Oftewel geroosterde kalkoen, staat centraal op veel Britse kersttafels tijdens de London kerst. De Britten vullen de kalkoen vaak met een mengsel van brood, kruiden en soms worstvlees. Daarna roosteren ze de kalkoen urenlang in de oven tot hij sappig en goudbruin is. Bij de kalkoen serveert men vaak ‘stuffing’, een soort vulling, en ‘gravy’, een smaakvolle jus.

Mince pies vormen ook een onmisbaar onderdeel van een Britse kerst. Dit zijn kleine taartjes gevuld met een mengsel van gedroogd fruit, noten en specerijen, vaak overgoten met een scheutje brandy of rum. Ze hebben een zoete, kruidige smaak en je vindt ze op bijna elke Britse kersttafel.

En vergeet de ‘brandy butter’ niet! Dit is een romige boter gemengd met suiker en brandy. Smeer een beetje op je warme mince pie en geniet van de smeltende zoetheid in je mond.

Knalbonbon op de kerstmarkt in Londen

Maar ook de Christmas crackers zijn echt Brits. Dit is een soort van knalbonbon die bestaat uit een kartonnen buisje dat in gekleurd papier is verpakt waarin of een klein speelgoed verstopt zit of een papiertje met een spreuk of grap voor degene die hem knalt.

Kerstmuziek in Londen

In Londen klinken tijdens de kerstperiode overal vrolijke kerstdeuntjes. Liedjes als “Last Christmas”, “All I Want for Christmas Is You” en “Fairytale of New York” hoor je vaak op de radio en in winkels. Maar het zijn niet alleen de moderne hits die populair zijn. Traditionele carols zoals “Silent Night” en “O Come, All Ye Faithful” blijven geliefd bij de Londenaren.

Voor live kerstmuziek ga je naar Covent Garden. Hier treden vaak koren op die kerstliedjes zingen. Ook in de buurt van de grote kerstboom op Trafalgar Square vinden regelmatig live optredens plaats.

Wil je iets speciaals? Bezoek dan een van de vele kerstconcerten in kerken en kathedralen, zoals de St. Paul’s Cathedral. Hier geniet je van prachtige koorzang in een magische sfeer. En als je geluk hebt, kun je zelfs meezingen tijdens een carol service!

Kerstparades in Londen

Londen komt niet alleen tot leven met kerst lichtjes, maar ook met verschillende kerstparades. Een van de bekendste is de ‘Hamleys Christmas Toy Parade’. Hier zie je gigantische opblaasbare speelgoedfiguren, elfjes, clowns en zelfs de Kerstman zelf door Regent Street trekken. Kinderen kijken hun ogen uit!

Daarnaast is er de ‘Great Christmas Pudding Race’ in Covent Garden. Hoewel het niet echt een parade is, biedt deze race volop entertainment. Teams rennen een parcours af terwijl ze een kerstpudding balanceren, allemaal voor het goede doel.

Ook mag je de ‘New Year’s Day Parade’ niet missen. Hoewel het net na Kerstmis plaatsvindt, voelt het nog steeds als onderdeel van de kerstvieringen. Bands, dansers en acrobaten van over de hele wereld trekken door de straten van Londen en vieren het nieuwe jaar in stijl.

Kersttheater en -shows

In Londen barst het van de kerstshows en theatervoorstellingen tijdens de feestdagen! Een echte klassieker is ‘The Nutcracker’ door het Royal Ballet in het Royal Opera House. Dit sprookjesachtige ballet neemt je mee naar een wereld van dansende sneeuwvlokken en suikerfeeën.

In het West End, het theaterhart van Londen, geniet je van ‘A Christmas Carol’. Dit verhaal gaat over Ebenezer Scrooge en zijn nachtelijke bezoekers, en theaters voeren het elk jaar opnieuw op.

Voor de kleintjes is er ‘Stick Man’ in het Leicester Square Theatre. Dit grappige en hartverwarmende verhaal gaat over een takje dat probeert thuis te komen voor Kerstmis.

En als je van zingen houdt, ga dan naar een van de ‘Christmas Carol Singalongs’. Hier zing je samen met anderen de bekendste kerstliedjes.

Kerst met kinderen in Londen

Kerst vieren met kinderen in Londen is een magische ervaring! De stad biedt tal van activiteiten speciaal voor de kleintjes. Ga naar ‘Winter Wonderland’ in het Hyde Park. Hier vind je een speciaal kinderland met draaimolens, een mini-ijspiste en zelfs de grot van de Kerstman.

In de London Zoo organiseren ze tijdens de kerstperiode een speciale ‘Meet Santa’ ervaring. Kinderen ontmoeten hier niet alleen de Kerstman, maar ook de rendieren.

Voor een betoverende ervaring ga je naar de ‘Lantern Festival’ in Kew Gardens. Het hele park verandert in een lichtspektakel met lichtgevende dieren en planten. Kinderen kijken hun ogen uit!

En vergeet niet een ritje te maken in de speciale kerstbus. Deze bus rijdt door de stad en toont alle prachtig verlichte straten en gebouwen.

Kerstkaarten

Hetzelfde geldt eigenlijk voor advent kalenders en kerstkaarten, die zijn altijd erg populair onder de Britten en echt een must tijdens kerstmis. De eerste kerstkaart ooit is zelfs in Londen ( in 1873) geprint! Hoe belangrijk kerstkaarten nog steeds zijn blijkt uit het feit dat de Britten voor familie en speciale vrienden speciale kerstkaarten met (soms) persoonlijke teksten laten drukken in plaats van de standaard kerstkaarten.

Zoals je al kunt lezen is het echt wel de moeite waard om een keer tijdens de kerstmarkt in Londen te verblijven. Want de Britten houden truly van kerst en maken er echt werk van en dat zie je overal terug. Qua evenementen, aankleding en zelfs de verlichting valt er al vanaf november genoeg mee te maken in Engeland. Heel Londen staat dan al in het teken van kerstmis.

200 stalletjes

Zo is er bijvoorbeeld de winter wonderland in Hyde park waar je heen kunt met ruim 200 stalletjes! Hier kun je echt lekker genieten van alles wat met kerst te maken heeft. Er is een Duitse kerstmarkt met warme chocolademelk, gluhwein en braadworst. Maar je kunt er ook vele verschillende kerst spullen kopen voor in en onder de kerstboom.

Wintercircus

De winter wonderland heeft ook een wintercircus, een kermis met alleen kerstactiviteiten en een grote outdoor schaatsbaan! Wees wel op tijd met het reserveren hiervan zodat je zeker weet dat er een plekje voor je is. En sinds kort is er ook een echte ijspaleis waar je mooie ijs sculpturen kunt bewonderen.

Winterville

Een ander evenement is de Winterville die voorheen in het Victoriapark werd gehouden maar dit jaar naar de Clapham Common verhuisd is. Hier is ook ontzettend veel te beleven. Er is een minigolfbaan, een roller disco en hier heb je ook een schaatsbaan. Je kunt er zelfs een rondje maken in het reuzenrad en ook films kijken bij de Backyard Cinema’s Winter Night Garden.

Streetfood

En naast dit alles vind je hier ook diverse heerlijke eettentjes met streetfood van over de hele wereld. Er is zelfs een heuse pub aanwezig! En elk jaar worden er hier verschillende concerten en optredens gehouden die altijd veel publiek trekken. Check het programma hiervan voor meer informatie over welke optredens er dit jaar zullen plaatsvinden.

Er zijn eigenlijk best veel verschillende braderieën en kerstmarkt in Londen te vinden. Zo is er ook een kerstmarkt vlak bij de Big Ben (pal gelegen aan het grote reuzenrad, de Londen Eye)!

Magische sfeer

Veel toeristen komen speciaal voor de kerstmarkt naar Londen. En geef ze eens ongelijk. In de avond heerst er altijd een magische sfeer op en rondom de kerstmarkten vanwege de mooie sfeerverlichting. Ook is er altijd veel gezelligheid en zijn er volop koopjes te vinden. En natuurlijk veel lekker eten en lekkere drankjes zoals bijvoorbeeld warme cider.

Leicester square

Een redelijk nieuwe kerstmarkt kun je vinden op Leicester square. Deze wordt dit jaar voor de tweede keer gehouden met voor de kinderen Santa’s grotto en een spiegeltent waar shows worden gehouden.

Trafalgar square

Maar er is meer. Op Trafalgar square zijn er dagelijks Christmas singers te vinden die zorgen voor een gezellige kerstsfeer. En ook op dit plein is er van alles en nog wat te beleven.

Hier staat ook de niet te vergeten ruim 20 meter hoge kerstboom die de Engelsen elk jaar van de Noren ontvangen als waardering voor de hulp die ze tijdens de tweede Wereldoorlog hebben geboden. Deze wordt elk jaar weer prachtig versierd met honderden lampjes.

Regent street en Oxford

In Regent street en Oxford street heb je vele winkels met mooie etalages helemaal ingericht voor kerst. Dus je kunt er zowel shoppen als window shoppen! De verlichting is ook echt fantastisch. Het lijkt net een sprookje wanneer je het hele centrum ziet oplichten met allerlei mooi gekleurde verlichting.

Harrods ​​​​​

Er zijn altijd verschillende activiteiten te vinden in de winkels rond de kerstdagen. Zo kun je bijvoorbeeld bij Harrods (het grootste warenhuis van Londen, deze winkel heeft maar liefst 7 etages!) elk jaar de kerstman ontmoeten (altijd leuk voor kinderen) en in verschillende speelgoedzaken worden vaak demonstraties gehouden van (nieuw) speelgoed. Alle grote en bekende warenhuizen worden omgetoverd tot een plek waar je je echt helemaal thuis voelt. De warme kerstsfeer van thuis is overal voelbaar en nodigt zeker uit tot meer shoppen.

Boxing day

Op Boxing day (tweede kerstdag) begint trouwens in heel Londen de grote uitverkoop. De Britten vieren namelijk geen tweede kerstdag en daarom zijn alle winkels in het centrum dan geopend. Het is die dag echt gezellig druk in alle bekende winkelstraten. Alleen bij Harrods begint de uitverkoop een dag later na 09:00 uur.

Excitement, sales and ambiance alles is er! Dus waar wacht je nog meer op? Met het vliegtuig ben je echt in no time in Londen. Ik zou dus zeggen boek gauw die vlucht en kom voor een ultieme kerstsfeer naar Londen. The place to be met kerst!

Ga je naar Londen met kerstmis? Ga goedkoop met het vliegtuig. Geniet van de Londense kerstmarkt!

Maartje

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen