Woordenboek voor vakantietermen

All inclusive

Vooral voor vakanties naar Turkije en Egypte kom je vaak de term all inclusive tegen. Het is het Engelse woord voor ‘alles inclusief’ Het is dus een complete vakantie waar alles bij de prijs is inbegrepen, zoals vluchten, transfers, overnachtingen en alle eten en drinken.

Dit laatste is de reden dat veel mensen voor een all inclusive vakantie kiezen. Ontbijt, lunch en diner zijn inbegrepen, alsmede alle hapjes en drankjes.

Wel kan per hotel een andere interpretatie aan all inclusive gegeven worden. Soms zijn niet alle hotelfaciliteiten en alcoholische dranken inbegrepen.

Ambassade

De ambassade is de hoogste vertegenwoordiging van jouw land van herkomst in je vakantieland. Als je in nood zit, zoals diefstal van paspoort of je hebt een ongeluk gehad, neem dan altijd contact met de ambassade op.

Aparthotel

Aparthotel staat voor een hotel met appartementen in plaats van hotelkamers. Het belangrijkste verschil is dat in een appartement een keuken aanwezig is. Hierdoor ben je minder afhankelijk. Vaak wordt in een aparthotel ook minder vaak schoongemaakt dan in een hotel met hotelkamers.

Appartement

Je kunt voor verblijf meestal kiezen uit een hotelkamer of een appartement. Een appartement is voorzien van een keuken, waardoor je niet verplicht dagelijks uit eten hoeft te gaan. Een appartement kan onderdeel van een hotel zijn, maar er zijn ook zelfstandige appartementen te huur. In een appartement krijg je geen hotelservice, zoals dagelijkse schoonmaak.

Bed & Breakfast

Een veel gebruikte benaming voor ‘kamer met ontbijt’. Er zijn hotels die een Bed & Breakfast formule hebben, maar een Bed & Breakfast wordt ook door talloze particulieren uitgebaat. Er zijn dan ook veel kwaliteitsverschillen te zien. Sommige B&B’s bieden nauwelijks luxe, terwijl luxe B&B’s ook bepaalde hoteldiensten en een hotelstandaard aanbieden.

Board

In het Nederlands vertalen we board vaak als pension. En dan hebben we het over het type verzorging tijdens je verblijf. Zo is er half board, wat we kennen als halfpension en waar je recht hebt op twee dagelijkse maaltijden. Full board is fullpension en geeft recht op drie maaltijden per dag.

Boarding

Boarding wordt in de luchtvaart veel toegepast en houdt in het instappen in het vliegtuig. Het gehele boardingproces start met het toelaten van passagiers tot het vliegtuig en eindigt als de deuren van het vliegtuig gesloten worden. Om toegang tot het vliegtuig te krijgen moet je een boarding pass tonen. Dit is een instapkaart die je verkrijgt bij je vliegticket.

Boetiekhotel

Een boetiekhotel is de benaming voor meestal een wat kleiner hotel dat niet is aangesloten bij een hotelketen. Het belangrijkste kenmerk van een boetiekhotel is de geheel eigen en vaak ook wat luxere stijl.

Chalet

Een chalet is een bouwstijl van een woning of pand. Een typisch chalet is gebouwd van hout en is vooral te vinden in de Alpenlanden. Veel hotels in Oostenrijk en Zwitserland zijn in de stijl van een chalet.

Consulaat

Net zoals een ambassade is een consulaat de vertegenwoordiging van jouw thuisland in het vakantieland. Het verschil is dat een consulaat een lagere diplomatieke vertegenwoordiging is. In sommige landen waar geen ambassade is, is wel vaak een consulaat.

Double room

Met een double room wordt een hotelkamer bedoeld die voorzien is van één tweepersoonsbed.

Excursie

Een excursie is een uitstapje of een activiteit tijdens je vakantiereis. Soms zijn excursies bij de reissom inbegrepen en soms moet je apart voor een bepaalde excursie betalen.

Faciliteiten

Vaak wordt er bij een hotel gesproken over het gebruik van bepaalde soorten faciliteiten. Dit zijn voorzieningen die een hotel haar gasten aanbiedt. Denk daarbij aan roomservice, mogelijkheid om koffie en thee op de kamer te zetten, fietsverhuur of een wellness in het hotel.

Garantiefonds

Een garantiefonds is een overkoepelende organisatie waar veel reisorganisaties bij zijn aangesloten. Wanneer een aangesloten reisorganisatie failliet gaat, zal het garantiefonds ervoor zorgen dat de vakantie door een andere maatschappij geregeld wordt of dat de reiziger zijn of haar geld terug krijgt.

Gids

Een gids zorgt een rondleiding op een toeristische plek, een stad of een museum. De gids vertelt alles over de geschiedenis en de verhalen van de betreffende plek. Er kan tijdens een groepsreis een gids meereizen, maar vaak worden er ook lokale gidsen ingezet.

Gîte

Dit is een typische benaming voor een Franse vakantiewoning. De inrichting per gîte kan heel verschillend zijn, alsmede ook de aangeboden diensten. Soms kun je er gebruikmaken van hoteldiensten.

Host/hostess

Een host of hostess is de vertegenwoordiging van een reisorganisatie ter plaatse. De host is het aanspreekpunt voor reizigers bij problemen en voor het regelen van zaken. Vaak is de host ook afkomstig uit het thuisland, maar soms wordt er gebruikgemaakt van lokale hosts.

Hotel

Een hotel is een accommodatie waar je tijdens je vakantie kunt overnachten en verblijven. Je overnacht hier in een hotelkamer. Het aanbod aan hotels is uitermate divers, van zeer eenvoudige hotels zonder diensten en faciliteiten, tot zeer luxueuze hotels met een uitgebreide service.

Identiteitskaart

Een identiteitskaart is een officieel reisdocument in creditcardformaat die alleen geldig is in Europese landen. Voor overzeese landen heb je een paspoort nodig. Mensen die binnen Europa reizen kiezen vaak voor een identiteitskaart omdat dit veel goedkoper is dan een paspoort en bovendien handzamer om bij je te dragen.

Last minute

Een last minute vakantie is een vakantie die je op het allerlaatste moment boekt. Een last minute reis is meestal een reis die geannuleerd is of een reis die nog niet verkocht is. Door middel van een last minute boeking kan een reiziger een last minute reis goedkoper boeken. Meestal kan een last minute reis tot 14 dagen voor vertrek geboekt worden.

Logies

Naast half pension en full pension, kun je ook logies boeken. Dit is de meest minimale service, waarbij je alleen betaalt voor een overnachting in een hotel. Ontbijt is hier niet inbegrepen.

Motel

Een motel is in Europa langzaamaan een uitstervend begrip, maar in de Verenigde Staten zijn nog vele motels te vinden. Een motel is een goedkoop hotel die ligt aan een doorgaande weg. Het is vooral bedoeld voor reizigers die tijdens hun reis willen overnachten. In de Verenigde Staten bestaan motels vaak uit aan elkaar geschakelde kamers met een eigen ingang vanaf de parkeerplaats.

Pakketreis

Een pakketreis, ook wel eens package genoemd kan zeer divers zijn. Wel is het zo dat meerdere diensten als één pakket worden aangeboden. Dus niet alleen hotelovernachting, maar ook een huurauto, een gids of een excursie. Veel reizen zijn zonder dat het zo genoemd worden pakketreizen. Denk bijvoorbeeld aan een vakantie waarin zowel de vliegreis als de overnachtingen in een hotel zijn inbegrepen.

Paspoort

Een paspoort is een officieel reisdocument die sowieso benodigd is voor reizen buiten Europa. Binnen Europa kun je meestal terecht met een identiteitskaart. Een paspoort is in de vorm van een boekje met op de eerste pagina jouw pasfoto en persoonlijke gegevens. De overige bladzijdes zijn leeg, wat ruimte biedt aan de diverse stempels die je tijdens je buitenlandse reizen krijgt.

Pension

Het begrip pension kan een dubbele betekenis hebben. Ten eerste wordt hier de mate van verzorging in een hotel aangeduid, zoals halfpension voor overnachting met ontbijt en diner of fullpension. Hierbij is naast ontbijt en diner ook de lunch inbegrepen. Met een pension wordt vaak ook een zeer eenvoudig hotel bedoeld met minimale faciliteiten.

Reisbureau

Een reisbureau is een tussenpersoon tussen de aanbieder van de reis, de reisorganisatie en de reiziger. Reisbureaus kopen reizen in en verkopen die aan reizigers. Vroeger was het heel gebruikelijk om een reis via een reisbureau te boeken. Met de komst van het internet boeken veel mensen hun reis rechtstreeks bij de reisorganisatie of touroperator.

Reisleider

Bij groepsreizen gaat meestal een reisleider mee. De reisleider zorgt dat de reis in goede banen wordt geleid. Reizigers kunnen hun problemen en vragen bij de reisleider neerleggen, die contact onderhoud met de reisorganisatie. De reisleider is bekend met het betreffende land en zal tijdens de reis de nodige informatie geven.

Resort

Een resort is een hotel, maar dan meestal op een veel groter terrein en met veel meer faciliteiten. Een zwembad, een tuin of ligweide maakt meestal onderdeel uit van een resort. Een resort is vaak geplaatst in een omgeving waar zelf weinig te doen is. Reizigers kunnen hun hele vakantie dan doorbrengen op het resort en genieten van alle faciliteiten. Resorts vind je vooral terug in bekende zuidelijke vakantielanden, zoals Griekenland, Turkije en Egypte.

Rondreis

Een rondreis geldt als een georganiseerde reis, waarbij je niet op één locatie verblijft. Je reist tijdens je reis rond langs diverse steden, bezienswaardigheden of meerdere landen.

Stedentrip

Een uitstapje naar een bepaalde stad om deze stad te bezichtigen en waar je overnacht. Een stedentrip is meestal een korte vakantie van enkele dagen.

Touroperator

Een touroperator wordt ook wel eens reisorganisatie genoemd en is de organisatie die een reis samenstelt en aanbiedt. Reizen kunnen bij de touroperator ingekocht worden door een reisbureau, maar particulieren kunnen tegenwoordig ook rechtstreeks hun reis bij een touroperator boeken. Er zijn touroperators die een breed scala aan diverse reizen aanbieden, maar er zijn ook touroperators die zich specialiseren in speciale soorten reizen of in bepaalde vakantielanden.

Transfer

Onder transfer wordt het vervolgvervoer verstaan. In de meeste gevallen geldt dit als het vervoer na aankomst op de luchthaven. Een transfer naar het hotel houdt in dat je vanaf de luchthaven naar je hotel wordt vervoerd. Ook de terugweg van het hotel naar de luchthaven valt onder een transfer.

Twin room

Een twin room is een hotelkamer die voorzien is van twee éénpersoonsbedden.

Upgrades

Upgrades worden op diverse momenten tijdens een reis toegepast. Dit kan gelden voor een hotel waarbij de hotelkamer die jij geboekt had reeds volgeboekt is. In dat geval moet het hotel je een gelijkwaardige of betere kamer aanbieden. Meestal krijg je dan een betere kamer en krijg je dus een upgrade van je hotelkamer. Ook in de luchtvaart komt een upgrade voor. Als jouw vliegtuigstoelen volgeboekt zijn, dan kun je een upgrade krijgen naar bijvoorbeeld eerste klas.

Villa

Een villa is een type vakantiewoning, met als kenmerk een groot oppervlakte. Het zijn complete woningen met meerdere kamers, badkamers en een keuken. Meestal is een villa luxe ingericht en is er ook een privézwembad aanwezig.

Visum

Een visum is een officieel bewijs van het land dat je bezoekt en waarmee je toestemming krijgt om het betreffend land te betreden. Een visum wordt dan ook altijd door het vakantieland zelf uitgegeven. Het land kan op deze manier beter controleren wie er binnenkomt. Een visum geldt voor veel landen, dus check altijd bij boeking of je een visum moet aanvragen. In het verleden werd een visum meestal op de luchthaven verstrekt. Vandaag de dag kun je een visum meestal al thuis via het internet aanvragen. Je krijg je visum dan in je e-mail.

Vliegticket

Een vliegticket is een vervoersbewijs, waarmee een passagier recht heeft om per vliegtuig naar het land van bestemming te vliegen. Een vliegticket kan aangekocht worden voor een enkele reis, maar ook als een retour. Vliegtickets worden uitgegeven door de vliegmaatschappij, reisbureau of touroperator.

Vroegboekkorting

Diegenen die al vroeg weten waar ze naartoe gaan met vakantie kunnen bij veel reisorganisaties een reis boeken en hiervoor een vroegboekkorting ontvangen. Het gaat er dan wel om dat je ook daadwerkelijk maanden of zelfs een jaar van te voren de reis boekt. Het is ook een vorm van marketing, waarbij reisorganisaties hun reizen gegarandeerd willen verkopen. Als klant die al vroegtijdig weet waar de reis naartoe gaat, profiteer je hier dan van met de vroegboekkorting.

Winkelwagen