Stedentrip Barcelona tips

Top 15 bezienswaardigheden Barcelona

Heb je ooit gedroomd van een bezoek aan Barcelona, de betoverende stad vol culturele hoogtepunten en indrukwekkende architectuur? In “Stedentrip Barcelona Tips” nemen we je mee op reis door de 15 meest bekende en bezochte bezienswaardigheden van Barcelona + 15 meest gestelde vragen. Vamos!

Stedentrip Barcelona tips

Na de hoofdstad Madrid is Barcelona de grootste stad van Spanje waar veel valt te ontdekken. Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden Barcelona?

Hier enkele stedentrip Barcelona tips over wat je moet zien en bezoeken.

Beste reistijd voor stedentrip naar Barcelona

Als land in het zuiden van Europa is Spanje het gehele jaar goed te bezoeken en geniet je het hele jaar van mooi weer. Barcelona ligt in het noorden van Spanje.

Ook al is het weer het gehele jaar relatief goed, in de winter is het wel koeler dan in de zomer.

Vanaf november t/m maart is de gemiddelde temperatuur rond de 15 tot 16° Celsius. Dit zijn behaaglijke lentetemperaturen en wanneer je liever niet in de hitte door de stad loopt moet je Barcelona in deze periode bezoeken.

Wil je de garantie op mooi en zonnig weer, dan is de periode april t/m oktober de beste bezoekperiode. De gemiddelde temperatuur ligt dan ruim boven de 20° Celsius.

Van juni t/m september kan het zelf heet worden met temperaturen boven de 30° Celsius. Barcelona is dus het gehele jaar te bezoeken en je kiest zelf het weertype dat het beste bij je past.

Stedentrip Barcelona tips - weer Barcelona.

Bezienswaardigheden Barcelona

#1. Barcelona en Antoni Gaudi

Bij een bezoek aan Barcelona kom je niet onder de Catalaanse architect Antoni Gaudi uit. Gaudi, geboren in 1852, ontwierp vanaf 1900 diverse gebouwen in Barcelona met een zeer karakteristiek uiterlijk.

In Catalonië wordt zijn stijl het Catalaanse modernisme genoemd en is een vorm van art nouveau en jugendstil.

#2. De Sagrada Familia

De Sagrada Familia is zonder twijfel het meest iconische bouwwerk van Barcelona. Deze indrukwekkende basiliek is nog steeds in aanbouw maar trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. De bouw van deze basiliek startte in 1892. De verwachting is dat de uiteindelijke opleverdatum in 2026 zal zijn.

Gaudi zelf heeft het grootste gedeelte van de bouw niet eens zelf kunnen meemaken, want hij overleed in 1926 en is in de crypte van de Sagrada Família bijgezet.

De basiliek trekt erg veel bezoekers, houd daar rekening mee als je de Sagrada Família gaat bezoeken. Ook de binnenzijde is de moeite waard en het is mogelijk om de toren te beklimmen.

Stedentrip Barcelona tips - Sagrada Familia.

#3. Park Güell

Park Güell is een kleurrijk en betoverend park, wederom ontworpen door Gaudí. Je vindt er prachtige mozaïeken, unieke architectuur en een adembenemend uitzicht over de stad.

Verder is Gaudi de grondlegger van diverse woningen en appartementen in zijn typische architectuur, zoals Casa Milà, Casa Batlló, Palau Güell en Casa Vicens. Al deze bouwwerken hebben een plekje weten te vergaren op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

#4. Casa Batlló

Casa Batlló is een ander meesterwerk van Gaudí, gelegen aan de chique winkelstraat Passeig de Gràcia. Dit bijzondere gebouw staat bekend om zijn opvallende gevel, geïnspireerd door de legende van Sint-Joris en de draak.

#5. Passeig de Gràcia

Passeig de Gràcia is een van de belangrijkste en meest elegante straten in Barcelona, en tevens de duurste straat van Spanje qua koop- en huurprijzen. Deze chique promenade verbindt Plaça Catalunya met de wijk Gràcia en werd in 1906 ontworpen door architect Pere Falques i Urpí, die ook de inmiddels beroemde sierlijke bankjes en straatlantaarns ontwierp.

Passeig de Gràcia staat bekend om zijn prachtige architectuur, waaronder Casa Batlló en Casa Milà van Antoni Gaudí en andere bekende voorbeelden van het Catalaans modernisme, de Catalaanse variant van art nouveau.

Daarnaast is Passeig de Gràcia een exclusieve winkelstraat waar je veel flagship-winkels van dure merken zoals Chanel, Louis Vuitton en Cartier vindt. Er zijn ook diverse restaurants in de omgeving waar je geniet van heerlijke gerechten.

Stedentrip Barcelona tips - Passeig de Gràcia.

#6. Casa Milà (La Pedrera)

Nog een Gaudí-wonder op Passeig de Gràcia is Casa Milà, ook bekend als La Pedrera. Dit gebouw staat bekend om zijn golvende gevel en bijzondere schoorstenen op het dak.

#7. Flaneren over de Ramblas

De Gotische wijk, ook bekend als Barri Gòtic, is het oude centrum van Barcelona en ligt aan de noordkant van de beroemde Ramblas. Deze historische wijk is een labyrint van smalle straatjes, waar je eindeloos kunt dwalen en genieten van de charmante sfeer. Je vindt hier talloze restaurants, bars en leuke winkeltjes.

Enkele hoogtepunten van de Gotische wijk zijn

  • Kathedraal van La Seu (kathedraal van Barcelona)
  • Basiliek van Santa María del Mar
  • Basiliek van Santa María del Pi
  • Joodse wijk El Call.

Vergeet ook niet om de menselijke torens en Sardana-dansen op Plaça Jaume te bekijken, typische Catalaanse tradities die je kunt tegenkomen tijdens je wandeling door het centrum van de Gotische wijk.

#8. Kathedraal van Barcelona

De Kathedraal van Barcelona, officieel bekend als de Kathedraal van het Heilig Kruis en Sint Eulalia, is een prachtige gotische kathedraal gelegen in de Gotische wijk van de stad, aan de Plaça de la Seu. Deze kathedraal is de hoofdkerk van het aartsbisdom Barcelona en is gewijd aan de heilige Eulalia van Mérida, die in 304 stierf als martelares en co-patrones van de stad is.

De officiële naam van de kathedraal is Catedral de la Santa Creu i Santa Eulalia, wat Catalaans is voor Kathedraal van het Heilige Kruis en Sint Eulalia. Voor meer informatie over de kathedraal, bezoek je de officiële website op http://www.catedralbcn.org/.

Als je Barcelona bezoekt, is een bezoek aan de indrukwekkende kathedraal zeker de moeite waard. Je geniet van de prachtige architectuur, de rijke geschiedenis en de serene sfeer die deze bijzondere plek te bieden heeft.

Stedentrip Barcelona tips - Kathedraal van Barcelona.

#9. Mercat de La Boqueria

De Mercat de la Boqueria, officieel bekend als Mercat de Sant Josep de Boqueria, is de grootste en bekendste versmarkt van Spanje, gelegen aan de Rambla de Sant Joseph in Barcelona. Deze kleurrijke markt is ontstaan in de 13e eeuw als straatmarkt op de Ramblas en trekt tegenwoordig zowel lokale klanten als toeristen.

Het adres van La Boqueria Market is La Rambla 91, 08002, Barcelona, en het is gemakkelijk te bereiken met de metro vanaf het Liceu station op de groene lijn. Je vindt de markt ongeveer halverwege de beroemde straat Las Ramblas, op zo’n 8 minuten lopen bergafwaarts vanaf Plaça de Catalunya aan je rechterhand.

Bij een bezoek aan Barcelona is het zeker de moeite waard om de levendige Mercat de la Boqueria te verkennen. Je geniet van een breed scala aan verse producten, waaronder fruit, groenten, vlees, vis, en allerlei lokale specialiteiten.

#10. Parc de la Ciutadella

Het Parc de la Ciutadella is het grootste park van Barcelona en is zeer populair onder de bewoners van de stad. Dit prachtige park dateert uit 1888 en biedt een scala aan bezienswaardigheden, zoals een monumentale waterval, een vijver, en een romantische tuin in Engelse stijl, omringd door twee met bomen omzoomde boulevards.

In het park bevinden zich ook verschillende musea en de dierentuin van Barcelona. Een opvallend kenmerk van het Parc de la Ciutadella is de indrukwekkende fontein, die gebaseerd is op de Trevi-fontein in Rome. Deze fontein is ontworpen door Josep Fontsére met een beetje hulp van een jonge Antoni Gaudí. De fontein wordt gekenmerkt door twee enorme krabbenpoten die dienen als trappen naar een podium met een beeld van Venus op een schelp.

Stedentrip Barcelona tips - Parc de la Ciutadella.

#11. Arc de Triomf

De Arc de Triomf in Barcelona is een bijzondere triomfboog die in tegenstelling tot andere triomfbogen geen militair karakter heeft. Deze iconische boog is ontworpen door architect Josep Vilaseca i Casanovas en dateert uit de 19e eeuw. De noordzijde van de boog verbeeldt hoe de stad de verschillende landen ontvangt, terwijl aan de zuidzijde een tafereel met Jezus Christus te zien is. De Arc de Triomf bevindt zich dicht bij het Parc de la Ciutadella, een prachtig groen gebied dat je tijdens je bezoek aan Barcelona moet verkennen.

#12. Palau de la Música Catalana

Het Palau de la Música Catalana is een prachtig concertgebouw in het centrum van Barcelona en wordt beschouwd als een van de mooiste concertgebouwen ter wereld. Het werd ontworpen door Lluís Domènech i Montaner, een van de architecten die aan de basis stonden van het Catalaans modernisme, ook wel bekend als Jugendstil. De bouw van het concertgebouw begon in 1905. Het Palau de la Música Catalana staat bekend om zijn indrukwekkende architectuur en uitstekende akoestiek en is een van de populairste culturele attracties in de stad.

#13. Ramblas

Een bezoek aan de Gotische wijk is niet compleet zonder een wandeling over de beroemde Ramblas en een bezoek aan de Boqueria-markt, waar je heerlijke lokale producten kunt proeven.

De Ramblas is een 1.200 meter lange boulevard in het centrum van Barcelona. Het is de meest bekende straat van Barcelona dat gedeeltelijk autoluw is. Op de autoluwe plekken is de Ramblas breed en is er ruimte genoeg om ontspannen te flaneren.

In het noorden start de Ramblas bij Plaça de Catalunya, één van de grootste en drukste pleinen van Barcelona. Het plein is tevens het centrum van een grote verkeersader, waar je voldoende mogelijkheden hebt om gebruik te maken van de metro, bus en taxi.

Het zuidelijke en laatste gedeelte van de Ramblas eindigt bij de oude haven met het monument van Columbus. Dit ook het meest gezellige gedeelte van de Ramblas, waar dag en nacht activiteit is.

Hier kun je zitten op één van de vele terrassen en genieten van de vele bloemenstandjes en artiesten die hier optreden. De buurt staat bekend om de levende standbeelden, portrettekenaars en karikatuurtekenaars.

Bezienswaardigheden Barcelona zoals de Ramblas.

#14. El Born

Naast de vele bezienswaardigheden in Barcelona kun je ook genieten van de authentieke sfeer van de wijk El Born, gelegen tussen de Gotische wijk en de dierentuin. In El Born vind je trendy eet- en drinkgelegenheden en schilderachtige boetiekjes, perfect om te ontdekken tijdens een wandeling door de smalle straatjes.

#15. Tibidabo

Tibidabo is een bijzondere bezienswaardigheid in Barcelona en is de hoogste berg direct aan de rand van de stad. Het is herkenbaar aan de kerk met het Jezusbeeld en het reuzenrad. Op Tibidabo vind je zowel religieuze bezienswaardigheden als recreatieve attracties.

Om de berg te bereiken, maak je het beste gebruik van de Tibidabo Funicular, een kabeltrein die al meer dan 100 jaar geleden werd geopend, in 1901, en ontworpen door de ingenieur Bonaventura Roig.

Op Tibidabo bevindt zich ook het Tibidabo Amusement Park. De openingstijden van het park variëren afhankelijk van de tijd van het jaar. In januari is het park alleen geopend op de 2e, 3e, 4e en 5e dag van de maand. In maart, april en mei kun je het park bezoeken tijdens weekends, feestdagen en van 5 tot en met 10 april.

Musea in Barcelona tips

Nog meer stedentrip Barcelona tips voor een aantal belangrijke musea.

Bonus tip #1. Gaudi museum

Wanneer je interesse hebt in de architectuur van Gaudi, dan kun je het Gaudi museum bezoeken. Dit museum is gevestigd in het Park Güell en was de voormalige woning van Gaudi. In het museum zijn de door Gaudi ontworpen meubels en voorwerpen te bezichtigen.

Bonus tip #2. Picasso Museum

Een andere beroemde inwoner van Barcelona was kunstschilder Picasso. Ook Picasso heeft zijn eigen museum in Barcelona. In het museum worden veel tijdelijke tentoonstellingen gehouden over het leven en werk van Picasso, waarbij de nadruk wordt gelegd op de periode 1895 tot 1904. Dit was de periode waarin Picasso in Barcelona woonde en werkte.

Bonus tip #3. Miró museum

Een van de grootste Catalaanse moderne kunstenaars was Joan Miró. Op de berg Montjuïc staat het Miró museum. In dit museum is de volledige kunstverzameling van Miró te bezichtigen. Hij heeft zelf het museum opgericht om zijn werk te tonen aan het grote publiek.

Naast de diverse kunstmusea kun je in Barcelona ook musea bezoeken voor cultuur, het Egyptisch museum of het Maritiem museum.

Bezienswaardigheden Barcelona zoals het Miro museum.

Voetbal is cultuur in Barcelona

Voor de echte voetballiefhebber is Camp Nou, het voetbalstadion van FC Barcelona de Heilige graal die in Barcelona bezocht moet worden.

Het stadion dateert alweer uit 1957 en biedt plaats aan ruim 99.000 toeschouwers.

Omdat het stadion wilde uitbreiden, maar niet de hoogte in mocht, is er een extra ring gecreëerd door het stadion uit te graven. Hierdoor is aan de buitenzijde niet te zien hoe indrukwekkend groot het stadion is.

Naast voetbalwedstrijden dient het stadion ook als concertlocatie, waar al tal van grote artiesten hebben opgetreden.

Het clubmuseum dat zich ook in het stadion bevindt, behoort tot één van de meeste bezochte musea van Barcelona.

Wanneer je Camp Nou bezoekt, dan begint je tour bij het museum. Van hieruit krijg je een fantastisch overzicht van het gehele stadion aan de binnenzijde.

Bezienswaardigheden Barcelona zoals het voetbalstadion.

Stedentrip Barcelona tips niet zonder de Catalaanse keuken

Als grote metropool kun je overal in Barcelona terecht in talloze verschillende soorten restaurants. Eigenlijk vind je alle wereldkeukens in Barcelona.

Maar voor een stedentrip in Barcelona, wil je natuurlijk ook van de echte Catalaanse keuken proeven.

De Catalaanse keuken is anders dan de Zuid-Spaanse keuken. Het is een mediterraanse keuken met invloeden van de Franse en Italiaanse keuken.

Vis en schaaldieren vormen vaak een hoofdingrediënt in de Catalaanse keuken. Er wordt rijkelijk gebruik gemaakt van olijfolie, peulvruchten, knoflook en rijst.

Opvallend is dat de keuken ook pasta bevat, wat in de rest van Spanje helemaal niet gebruikelijk is. Het meest bekende gerecht is paella. Dit rijstgerecht met diverse schaaldieren en inktvis is in Barcelona natuurlijk echt traditioneel.

Er wordt in de gerechten veel gewerkt met gegrilde groenten, zoals paprika, aubergine en courgette.

De Crema Catalana is het Catalaanse nagerecht dat je moet proeven als je in Barcelona bent. Dit is een crème Brûlée op basis van custard.

Gebruik deze stedentrip Barcelona tips om optimaal te genieten van Barcelona.

Lekker eten in Barcelona zoals de Catalaanse keuken.

Conclusie stedentrip Barcelona

In Barcelona vind je prachtige bezienswaardigheden, zoals het Parc de la Ciutadella, de Arc de Triomf, het Palau de la Música Catalana, Tibidabo en de elegante Passeig de Gràcia. Deze locaties bieden een mix van cultuur, architectuur, geschiedenis en ontspanning. Van parken en monumenten tot exclusieve winkels en heerlijke eetgelegenheden, Barcelona heeft voor elk wat wils.

15 Meest gestelde vragen over de stedentrip naar Barcelona

1. Hoe kun je het beste Barcelona verkennen?

De beste manier om Barcelona te verkennen is door gebruik te maken van het uitstekende openbaar vervoer, met name de metro. Er zijn zeven metrolijnen en in het weekend rijden deze zelfs 24 uur per dag. Het centrale knooppunt van de lijnen is Plaça de Catalunya. Het is aan te raden om een metrokaart te kopen die geldig is voor de hele duur van je verblijf. Daarnaast kun je een bezoek brengen aan de populaire bezienswaardigheden zoals de Sagrada Família en verblijven in een leuke wijk zoals El Born.

2. Wat moet je echt zien in Barcelona?

Wat je echt moet zien in Barcelona zijn: Sagrada familia, de Arc de Triomf, Palau de la Musica Catalana, El Born, de Gotische wijk en de kathedraal van Barcelona.

3. Hoeveel dagen heb je nodig voor Barcelona?

Om Barcelona volledig te zien en te ervaren, raden we je aan om minstens 4-5 dagen in de stad door te brengen. Dit geeft je genoeg tijd om de belangrijkste bezienswaardigheden te bezoeken, de wijken te verkennen en te genieten van de plaatselijke cultuur. Echter, om het mooist van Barcelona te ontdekken en de stad echt even in je op te nemen, heb je minimaal 3 of 4 dagen nodig.

4. Heb je een auto nodig in Barcelona?

In het algemeen is het niet nodig om een auto te hebben in Barcelona. De stad heeft een uitstekend openbaar vervoersysteem, waaronder bussen, trams en metro’s, die je gemakkelijk naar de meeste bezienswaardigheden en wijken brengen. Bovendien is het hebben van een auto in de stad lastig vanwege beperkte parkeergelegenheid en verkeersdrukte. Het is dus beter om te vertrouwen op het openbaar vervoer of te voet te gaan als je Barcelona bezoekt.

5. Wat te doen in Barcelona met kinderen?

Barcelona is een gezinsvriendelijke stad met veel activiteiten voor kinderen, zoals het bezoeken van het Aquarium, het Parc de la Ciutadella, het Tibidabo-pretpark en het CosmoCaixa-wetenschapsmuseum.

6. Wat is het weer in Barcelona?

Het weer in Barcelona heeft een aangenaam klimaat, met warme zomers en milde winters. De lente en herfst zijn over het algemeen de beste tijden voor een stedentrip vanwege het prettige weer en de lagere drukte.

7. Wat zijn de vereisten om naar Barcelona te reizen?

Om naar Barcelona te reizen, heb je een geldig identiteitsbewijs (paspoort of identiteitskaart) nodig, ook voor baby’s en kinderen. Je hebt geen speciaal reisvisum of vaccinaties nodig.

8. Is Barcelona duur?

Barcelona is niet overdreven duur, en heeft veel te bieden op het gebied van bezienswaardigheden, eten en accommodaties voor verschillende budgetten.

9. Wat is goedkoper Barcelona of Madrid?

Madrid wordt over het algemeen als iets goedkoper beschouwd dan Barcelona. In Madrid zijn er meer goedkope activiteiten en eetgelegenheden te vinden. Zo heb je bijvoorbeeld voor een euro tapas vlakbij Sol (het belangrijkste plein van Madrid) bij Casa Labra, of een geweldige maaltijd voor 10 euro net buiten Gran Via (de belangrijkste straat van Madrid) bij Con Dos Fogones.

10. Waar moet ik eten in Barcelona?

Barcelona staat bekend om haar geweldige keuken, met talloze restaurants en eetgelegenheden. Probeer de lokale tapasbars en traditionele Catalaanse restaurants, evenals internationale gerechten.

11. Hoeveel kost uiteten in Barcelona?

Uiteten in Barcelona kost in het algemeen minder dan in Nederland. Een kopje koffie en een croissant heb je al voor € 4 of minder. Een slimme keuze tijdens de lunch is het dagmenu met 3 gangen, dat tussen de € 9en € 15 kost. In de avond eet je al voor tussen de € 15 en € 20.

12. Hoe duur is een biertje in Barcelona?

De prijs van een biertje in Barcelona varieert, maar over het algemeen kost een flesje bier van een bekend merk ongeveer €1,60. Houd er rekening mee dat de prijzen in bars en restaurants mogelijk hoger zijn en afhankelijk kunnen zijn van de locatie en het type etablissement.

13. Wat kost een kop koffie in Barcelona?

De prijs van een kopje koffie in Barcelona kan variëren, maar over het algemeen kost een ‘cortado’ of ‘café solo’ ongeveer €1,50 in een café of restaurant. Houd er rekening mee dat de prijzen afhankelijk kunnen zijn van de locatie en het type etablissement.

14. Heb je mondkapjes nodig in Spanje?

In Spanje moet je een mondkapje dragen als je naar een ziekenhuis of apotheek gaat. Het kan zijn dat er in sommige gebieden nog extra regels zijn.

15. Waar kun je het beste shoppen in Barcelona?

Het beste kun je shoppen bij de Passeig de Gràcia, waar je chique winkels zoals Chanel, Louis Vuitton, Jimmy Choo, en Isabel Marant vindt, naast exclusieve juwelierszaken zoals Rolex en Rabat. Passeig de Gràcia is ook de thuisbasis van de grootste H&M van Spanje en winkels van COS, & Other Stories, Mango en de Inditex-winkels (waaronder Zara).

Naast Passeig de Gràcia zijn er ook andere winkelstraten, markten en winkelcentra in de stad waar je een mix van bekende modeketens zoals Desigual en Zara, boetieks, designzaken en speciaalzaken vindt. De wijk l’Eixample wordt beschouwd als een goede wijk om te verblijven tijdens een stedentrip naar Barcelona, omdat het centraal gelegen is en leuke winkels, restaurants, uitgaansplekken en bezienswaardigheden biedt.

Kijk hier voor vakantie aanbiedingen in Spanje »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen