Hotels Maastricht

Dus op zoek naar hotels in Maastricht

BookingReus.nl spit ruim 70 hotel zoekmachines door om de meest voordelige kamer voor je te vinden. Maastricht heeft veel hotels op nagenoeg elke locatie. Hotels Maastricht centrum, bij het Station, of bij Airport Maastricht, hotels in de omgeving, hotels aan de Maas, etc … Hotel Maastricht vergelijken?

Over Maastricht

Maastricht is de hoofdstad van de provincie Limburg en tevens de grootste gemeente in Limburg. De naam is te danken aan de woordencombinatie Mosa Trajectum, wat “doortocht door de Maas” betekent. De stad telt ongeveer 122.000 inwoners.

De ligging van de stad

De stad ligt aan de maas. Maar ook aan de voet van de heuvel “Sint-Pietersberg“. Daarnaast ligt de stad gelegen tussen de verschillende plateau’s; Margraten en Caestert. Dankzij de Maas zijn er rond de rivier diverse steenfabrieken ontstaan. De Maas heeft namelijk veel klei afgezet. Verderop in het hoger gelegen deel van de stad is ook een fijnkorrelige grondsoort te vinden. Deze is uitermate geschikt voor de akkerbouw. Ook is Maastricht (en omgeving) bekend om hun krijt. Op sommige plaatsen vind je die zelfs boven de grond. Deze krijt gebieden worden ook wel Mergel genoemd.

Destijds groef men de mergelblokken uit om er huizen van te bouwen. Doordat men veel van deze blokken eruit haalden, ontstonden er gangen. Vandaag de dag is het een avontuur om hier te kijken.

De prachtige Mergelgrotten geef je een kijkje onder de grond wat zo’n 70 miljoen jaar geleden is ontstaan. Wis je dat de gangenstelsel in Valkenburg meer dan 250 km lang is? Wil je niet lopen? Geen probleem. Pak de fiets en geniet fietsend van de grotten. Vergeet je helm niet op te doen. Maar deze krijg je te leen.

Dus bezoek je Maastricht, dan mag dit zeker niet ontbreken op je lijstje.

Geschiedenis van Maastricht

De stad bewoonde men al zo’n 250.000 jaar geleden. Dit is het middenpaleolithicum tijdperk. Later bezette de Kelten de stad en veel later de Romeinen. In 1204 vocht de stad meerdere keren met België. Beter bekend onder de naam Luik-Brabantse oorlog. Dit duurde velen jaren.

In 1407 viel de Luikenaren de stad aan. Dit stond bekend onder de naam “het beleg van Maastricht“. Ze bombardeerden de stad met brandbommen en stenen. Ze gebruikten zelfs lijken om besmettelijke ziektes te verspreiden. Dankzij de strenge winter trokken de belegeraars zich terug.

Maar in de lente kwamen de Luikenaren terug om de stad nogmaals aan te vallen. Dankzij de hulp van hertog Jan van Bourgondië sloegen zij de opstandige Luikenaren bij Tongeren neer .

In 1204 kreeg Maastricht stadsrechten. Dankzij deze stadsrechten kon de stad een muur bouwen om zich zelf te beschermen. De stad heeft 2 ommuringen. De bouw hiervan heeft ongeveer 70 jaar gekost.

Spaanse Beleg

In 1579 kwam Maastricht nogmaals onder vuur te liggen. Dit keer door de Spanjaarden. Het Spaanse beleg. De Spaanse belegering ging met veel geweld gepaard. Hierbij kwam ca 25% van alle bewoners van Maastricht om. De Stadhouder Frederik Hendrik veroverde de stad terug in 1632.

Frans gebied

Ongeveer 5 jaar heeft Frankrijk het bezit gehad over de stad. In 1673 werd de stad veroverd door de Franse Lodewijk XIV. In 1678 kwam de stad alweer in Nederlandse handen. Echter in 1794 kwam de stad weer in Franse handen. De Maastrichtenaars werden Franse staatsburger. In 1814 kwam de stad weer in Nederlandse handen.

Isolement

Doordat de stad tijdens de Belgische opstand als enige onder controle bleef, kwam de stad in een isolement terecht. Dit bleef zo’n 9 jaar lang duren. Na de ondertekening van het verdrag van Londen werd uiteindelijk oostelijk Limburg en noordelijk Brabant terug gegeven aan Nederland.

Maastricht is een stad vol met geschiedenis feitjes. Daarnaast is het een gezellige stad om uit te gaan.

Dus een hotel in Maastricht vergelijken doe je op deze pagina.

Winkelwagen